Klovneriaa ja sirkuspajoja


                                              KLOVNERIAA JA SIRKUSPAJOJA

Sosiaalinen sirkus avaa uudenlaisia ovia kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Sirkus on niin laaja toimimisen muoto, että sieltä löytyy yleensä kaikille jotain kiinnostaa ja pieniä oppimisen kokemuksia voi saada helposti, vaikka todellinen taituruus vaatiikin sinnikästä harjoittelua ja yleensä myös useita mokia, joista voi aina vain oppia :)! Positiivista on myös se, että luultavasti aina voi kehittyä ja maailmasta löytyy joku jolta oppia lisää tai sitten voi vaihtaa lajia ja alkaa harjoitella uusia temppuja

Sosiaalisen sirkuksen periaatteita: 

* Sirkuksen avulla opetellaan monenalaisia taitoja sirkusta apuna käyttäen
* Sirkustelussa kehittyvät liikkuvuus, yhteistoiminnallisuus, koordinaatio ja vuorovaikutustaidot
* Hyvää virikettä aivoillekin
* Lisää luovuutta elämään
* Kaikkien ei tarvitse tulla mestareiksi, eikä se ole välttämättä harjoittelun ensisijainen tarkoitus, vaikka se voikin olla sivutuote :).
* Jokainen työskentelee omista lähtökohdisat käsin ja voi alkaa harjoitella sellaisia lajeja, jotka itseä kiinnostavat. 
* Tärkeintä ei ole välttämättä se kuinka hyvin osaa jonkin asian vaan, että saa kokeilla uusia asioita ja nauttia yhdessätekemisestä ja harjoittelusta ja kokea itse tekemisen merkitykselliseksi.
* Sirkus voi olla paljon muutakin kuin teknistä osaamista; Tunnelmaa, iloa, värejä, naurua, tai onnistumisia ja mokailuja.


Kysy erilaisia sirkustyöpajoja lasten tapahtumiin, festivaaleille, nuorisotiloille tai päiväkoteihin. Luvassa ohjausta kaikenikäisille klovnin asenteella :)! Olennaisena osana työpajojen sisältöä on erilaiset toiminnalliset leikit ja pelit sekä esityksellisyys, jota voi harjoitella kevyesti ja matalalla kynnyksellä sirkuksen avulla. 

Ohjauskokemus ja perehtyneisyys Olen työskennellyt sosiaalisen sirkuksen ohjaana vanhusten palvelutaloissa, erityislasten, maahanmuuttajien, alakouluikäisten ja nuorten kanssa. Koulutusta sirkuksen opetukseen olen saanut Sorin sirkuksen järjestämältä Sirkus ja opetus- kurssilta, sekä erilaisista klovnerian kursseilta esimerkiksi  avoimessa teatterikorkeakoulussa. Lisäksi olen useamman vuoden ajan harrastanut aktiivisesti teatteri- ja tanssi-ilmaisua, klovneriaa ja jongleerausta. Peruskoulutukseni olen opiskellut yhteiskuntatieteiden kandiksi pääaineena sosiaalitieteet ja pitkänä sivuaineena sosiaalipedagogiikka.


Displaying sirkus005kaikki.jpg
Soveltavan sirkuksen ohjaaja Johanna Peltola auttoi Elina Ristolaisen, 8, Aada Mattilan, 6, selkään. Titta
Toivonen, 8, Sonja Mattila, 11, Riikka Laine, 7, ja Sofia Peippo, 6, odottivat omaa akrobatiavuoroaan.
Hoplaa, nyt sirkustellaan  
(Artikkeli,  Auranmaan viikkolehti 3.11.2015)

PÖYTYÄ/Yläne, Kiti Salonen
–Meidän pitäisi perustaa Sirkus Pinkki. Sirkustyöpajaa ohjaavan Johanna Peltolan ehdotus saa tytöt hymyilemään. Sen lisäksi että melkein jokaisen lempiväri on pinkki, tytöt ovat näyttäneet osaavansa taitoja, joita sirkuksessa tarvitaan.
 

Titta tekee yhdellä kädellä kärrynpyöriä ja kertoo nähneensä samanlaista unta viime yönä.
Sonja ja Aada paljastavat harrastavansa pelleilyä joskus kotonakin. Elina, Sofia ja Riikka kiipeävät uskaliaasti ihmispyramidin päälle. –Sirkuksessa on myös trapetsitaiteilijoita,
leijonankesyttäjiä ja tirehtööri, Riikka tietää.
 

Sirkus on maaginen taikamaailma, joka on täynnä värejä, välineitä, luovuutta ja taituruutta.
–Toisin kuin pelimaailma, sirkus on oikeaa taituruutta, jota voi tehdä koko keholla, sosiaalisen sirkuksen ohjaaja Johanna Peltola kuvaa.


Tourulan-Keihäskosken kyläyhdistyksen järjestämässä sirkustyöpajassa harjoiteltiin jongleerausta, akrobatiaa ja kloveneriaa. Kun temppujen tekniikka on tiedossa, on
harjoittelua helppo jatkaa kotonakin. Sirkuksessa erilaisuus on hyve ja tekemistä löytyy niillekin, jotka eivät halua esiintyä.


–Sirkus on enemminkin kilpailua itsensä kuin muiden kanssa. Sirkus yhdistyy oppimiseen
Yläneeltä kotoisin oleva Peltola toimii sirkusalan freelancerina Tampereella. Hän pitää sirkustyöpajoja, harrastaa sirkusta ja käy esiintymässä muun muassa työpaikoilla, vanhainkodeissa ja kouluissa.
 

Sirkuksessa ollaan läsnä ja eletään hetkessä. Soveltavan taiteen tekijänä Peltolaa kiinnostaa myös se, miten sirkuksen voi yhdistää oppimiseen. Sirkuksen kautta on mahdollista kehittää
esimerkiksi motoriikkaa, vuorovaikutustaitoja ja tunteiden ilmaisua. Klovni saa liioitella ja olla luvan kanssa höpsö.


–Lähiaikoina olen tekemässä työpajaa, jossa jongleeraus yhdistetään matikkaan.
Jongleeraaminen tekee hyvää mielelle ja avaruudelliselle hahmotuskyvylle, Peltola kertoo.


KLOVNIKURSSI ILMAISUTAITOPAJASTOILAISILLE MONITOIMITALO 13:ssa Syyskuussa 2015
Monitoimitalo 13:ssa tutustuimme klonverian saloihin kolmen päivän ajan. Löysimme sitä sun tätä ja paljon jäi vielä etsittävää. Kiitos kaikille kurssilaisille, toivottavasti teillä oli myös hauskaa :)!

Displaying klovnit.jpg
Työpajan päätteksi klovnit lähtivät seikkailemaan monitoimitalo 13:ssa

Kommentit

Suositut tekstit